Pokroky vo výstavbe a bilancia projektu Green Atrium

4 minúty čítania

Záver roka je považovaný za príhodný čas na retrospektívu a podľa tohto užitočného zvyku sme sa uplynulé, rozhodne pestré obdobie rozhodli v spoločnosti HABERL Real Estate zhodnotiť aj my.

Pozitívnu informáciu uvádzame hneď v úvode, výstavba nového ružinovského projektu Green Atrium napreduje v súlade s predpokladaným harmonogramom.

Staviame od jesene

Počiatok stavebných aktivít pri Trnavskej ceste v Bratislave ohlásilo búranie bývalého areálu, ktoré sa uskutočnilo počas leta, v mesiacoch Júl a August. Museli sme odstrániť staré, aby vznikol priestor pre niečo nové. Práce na hlavnom objekte sa však naplno rozbehli v priebehu jesenných mesiacov, po definitívnom výbere generálneho zhotoviteľa, ktorým sa stala spoločnosť SKELETON, a.s. a v súčasnosti zaznamenávame viditeľný posun. 

V prvom rade bolo prichystané a zriadené stavenisko. Po potrebných úvodných krokoch sa začalo s výkopom stavebnej jamy. Okoloidúci si ju v pokročilom stave so zapaženými stenami mohli všimnúť začiatkom novembra. S úmyslom vybudovať čo najkrajšie prostredie a zbytočne nezahlcovať terén statickou dopravou sme do jej hĺbky skryli dve podlažia podzemných garáží s kapacitou takmer 200 automobilov

Efektívny spôsob zakladania

Koncom rovnakého 11. mesiaca prebiehali práce na zakladaní. Do dnešného dňa boli vyhotovené hlbinné železobetónové pilóty v celkovej dĺžke približne 1,3 kilometra spolu s priehlbňami výťahových šácht a základmi pre dva žeriavy, ktoré na stavenisku budú pomáhať. Zároveň sa formuje samotná základová doska a za ňou budú nasledovať steny a stĺpy suterénu. 

Za zmienku stoja špeciálne pilóty realizované efektívnou CFA technológiou. Vŕtajú sa pomocou špirálového vrtáka, pri ktorom vzniká menší objem vyťaženej zeminy, keďže počas procesu zároveň prichádza k jej čiastočnému zhutňovaniu. K prednostiam zvoleného spôsobu ďalej patrí rýchlosť, zvýšená únosnosť a vďaka minimalizovaniu vibrácií a hluku aj šetrnosť k okoliu, obzvlášť cenená pri výstavbe v blízkosti ďalších objektov, ako je tomu v prípade mestského komplexu Green Atrium.

Významný míľnik projektu

Jeden z najväčších míľnikov projektu nastane na prelome jari a leta budúceho roka.

Pochopiteľne, opäť ho zaregistruje i verejnosť, za priaznivých podmienok by mala totiž stavba v spomínanom čase dosiahnuť úroveň Trnavskej cesty. Následne sa začne dvíhať nadzemná časť nosného systému, ktorý bude pozostávať zo železobetónových monolitických konštrukcií, z rovnakého materiálu sa vytvoria tiež medzibytové priečky. K dobrému tempu a presnosti realizácie prispeje využitie prefabrikácie. Predpripravené prvky budú uplatnené napríklad pri balkónoch, výťahových šachtách a niektorých schodiskách. 

Od jari 2023 tak budeme môcť sledovať, ako sa Green Atrium začlení do živej mestskej ulice. Zárukou, že pôjde o vhodný doplnok existujúceho prostredia je koncept vychádzajúci z miestnych podmienok, ktorý zároveň zohľadňuje v súčasnosti presadzovanú potrebu kompaktnej sídelnej štruktúry a dostatočne pracuje s dostupnými kapacitami pozemku. Výsledkom bude ucelenejší a príťažlivejší priestor Trnavskej cesty.

Máte záujem o kúpu bytu? 

Ak máte záujem o kúpu bytu v projekte Green Atrium a chcete si vybrať z čo najširšieho výberu, nečakajte a kontaktujte našu kolegyňu Beátu Šimonekovú.

greenatrium-blured

Tomáš Kríž

Sales & Engineering
+421 911 525 496
tomas.kriz@haberl.sk

Mohlo by Vás zaujímať

Zdieľajte tento článok

Počkajte, ešte nechoďte 👋

Vieme, že rozhodovanie nie je ľahké. Potrebujete určite viac informácii alebo stretnutie.

Zavoláme Vám

Radi zodpovieme Vaše otázky